Abdurrahman Özciğer Denize Açılmaya Hazır Mısınız? Abdurrahman Özciğer
top of page
  • Yazarın fotoğrafıAbdurrahman Özciğer

Denize Açılmaya Hazır Mısınız?

Güncelleme tarihi: 2 Oca 2018

“Değişim yolculuğuna genellikle zorunlu nedenlerle çıkılır. Bu yolculuk her durumda insanı geliştirir. Ben değişim yolculuğunu denize açılmaya benzetirim.”



Çocukluğumda, gençliğimde, tüm yaşamımda denizin benim için önemli bir yeri olmuştur... Hayatımda çokça denize açıldım. Hala denize açılmayı sürdürüyorum. Kendim için 'ben deniz insanıyım' diyebilirim. Siz kendinizi nasıl tanımlıyorsunuz?


Deniziniz ne renk? Denizin rengini içeriği ve ışık belirler. Deniz suyunun yapısı, bitkileri, mikro canlıları, taban yapısı ve derinliği denizin içeriğini oluşturur. Işık kaynağına göre ışığın yapısı ve açısı ise ışığın etkisini. Işığın deniz içeriğinden yansıması denizin rengini oluşturur. Kontrol edebildiğimiz koşullar ve etki alanımız dışındaki koşullar yaşamımızı belirler. Sizin koşullarınız nedir?


Farkında mısınız? Duygularımızı ve düşüncelerimizi bir şeye, birisine anlattığımızda kendimize anlatırız aslında. Suya, toprağa, havaya, insana. Özümüzde barışı yaşamak için anlatmaya başlamalıyız. Kendimizi ifade etmemiz sürecinde kendimizi anlamamız başlar, yani farkındalığımızı oluştururuz. Siz kendinizi nasıl ifade ediyorsunuz?


Yolculuğa hazır mısınız? Yolculuğa hazır olmamız; gelişmeye, değişmeye ve dönüşmeye açık olmamızdır. Bu dönüşümü aramak için çıktığımız yolculukta kahramana dönüşürüz. Siz nasıl bir gelişim, değişim ve dönüşüm istiyorsunuz?


Enerji kaynağınız nedir? Deniz, bazen durgun, bazen dalgalı ve akıntılı olur. Durgun deniz mola ve hazırlık için yararlıdır. Denizin rüzgarlı, akıntılı veya dalgalı olması ise zorluklar yaratır gibi gözükür. Oysa zorlukları yaratan rüzgarı yelkenlerimizi şişiren bir güç olarak kullanabiliriz. Sizi motive eden şeyler nedir? Motivasyon kaynaklarınız nelerdir?


Hayatınız nasıl? Hayat hareketten oluşur. Hareket içinde becerilerimizi deneyimlemek ve düzenli tekrar ile becerilerimizi geliştirmek bize zevk verir. Siz nelerden zevk alıyorsunuz? Sizi akışta tutan şeyler nelerdir?


Kuzey yıldızınız neresi? Denize açılanlar bilir, kuzey yıldızı parlaklığı ile kendini gösteren ve yön bulmada kullanılan bir belirteçtir. Değerler kişilerin veya organizasyonların kuzey yıldızıdır. Sizin değerleriniz nedir? Değerlerinizi nasıl yaşıyorsunuz?


Rotanız nedir? Denizde hedefimize ulaşmak için başlangıçta rota belirlememiz ve kaybolmamak için rotamıza göre durumumuzu sürekli gözden geçirmemiz, denize göre gerektiğinde rotamızı değiştirmemiz gerekir. Kişiler ve organizasyonlar için hedef belirlemek, planlama yapmak ve güncel geri bildirimlere göre gözden geçirmek, gerektiğinde planları değiştirmek, sürdürülebilir başarı için olmazsa olmazdır. Sizin amacınız, ufkunuz, vizyonunun nedir? Vizyonunuza ulaşmak için stratejileriniz var mı? Stratejilerinize uygun hedefleriniz nelerdir?


Mürettebatınız kimler? Tek başına denize açılabileceğimiz gibi bir ekiple de denize açılabiliriz. Bireyin ve organizasyonun yolculuğunda diğer insanlardan katkı almak faydalıdır. Kendimizi Harika İnsanlar Takımının bir parçası hissediyorsak, takım arkadaşımızdan destek alır ve destek veririz. Bireysel yolculuğumuzda bize destek olan birisi varsa güçlüyüz. Sizin gerçek potansiyelinizi keşfederek ortaya çıkarmanızda ve anlamlı bir performansa dönüştürmenizde size yaratıcı destek veren, yol arkadaşınız kim?


Denize açılmaya hazırsanız siz bir kahramansınız.


Size bu yolculuğunuzda destek ve ortaklık yapacak, sizi dinleyecek, gerektiğinde bir ayna olacak, size güven ve samimiyet ortamı sağlayacak bir koç edinin...


#Sevgi ve #Saygı ile,

Abdurrahman Özciğer

124 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page
Abdurrahman Özciğer